Nisbets Tower | Eyemouth

The Roundhouse is a project that tells the story of a building changing over time as its use and living standards have evolved. When approaching the project, it was important to respect the building’s history, whist adding a new chapter to the story.

The Roundhouse is a C-Listed Dalbeattie landmark. It is an 1800s two-storey, four-bay rectangular house, which was re-fronted in the mid nineteenth century with a full height projecting bow. Much of the interior has been altered throughout the twentieth century, leaving very few original features.

The main living space of the original first floor flat is semi-circular and views of the town can be enjoyed from here through the sash and case windows. The space was opened  up to full height, revealing the previously secret dormer window and increasing light penetration. This series of simple Architectural moves have enabled the building to be brought up to a high standard for use as a holiday-let, protecting the listed building for future generations.

Winner of the 2019 Dumfries and Galloway Council Design Award for Residential Works to Existing Buildings. The judges said “Repaired on the outside and completely transformed on the inside to become a contemporary two bedroom flat with a ‘tardis-like’ quality; the double height sitting room with attic height former gives great light levels.”

Client:

Gunsgreen House Trust

Location:

Eyemouth

Cost:

undisclosed

Completion:

2009

Design Team:

SE: McKay & Partners
QS: D I Burchell & Partners
MC: M T Richardson Ltd

 

Similar Projects