Applecross | Scottish Borders

Applecross is a forever family home in the Scottish Borders. The main aim behind the design was to take all the best elements of the Client former home and add the elements that were missed and more.

The form of the building takes it direction from its context, transitioning between the surrounding properties and maintaining the existing views for their neighbours.

All the prime living spaces of Applecross take advantage of the views with both inside and outside spaces. The house is contemporary at its heart but draws from the local vernacular style, and because of this the house sits both confidently and quietly in its context.

The centre of the house is a large family living, kitchen and dining area where all the family come together which in turn leads to the first floor living area.

In 2018 the house won the Borders Building Design Awards for ‘Best New Build Residential Property.’

Client:

Private

Location:

Scottish Borders

Cost:

undisclosed

Completion:

2018

Design Team:

MC: Fjordhus

 

“The contemporary design of this new house responds to its site context and takes advantage of the view toward the Eildon Hills on both levels. It respects the scale and materials used for the neighbouring properties and also uses a simple plan form in a sophisticated manner to take advantage of a unique site. The gardens to the front and rear have been carefully landscaped.”

Borders Building Design Awards

Judges